ceturtdiena, 2023. gada 24. augusts

Atskats uz Latgales ekskursiju

Augusta tveicīgajās dienās devāmies uz Latgali, lai dotos dažādās ekskursijās un ķertu Latgales burvību.

Līvānu stikla un amatniecības muzejā jaukās gides vadībā uzzinājām par Līvānu stikla ražotni, tās ziedu laikiem, tās produkciju, kā arī piedalījāmies pūšanas darbnīcas prezentācijā. Tālāk mūsu ceļš veda uz Preiļu leļļu karaļvalsti, kur pieaugušie un bērni varēja aplūkot leļļu kolekciju, kā arī iejusties princešu, prinču, galmu, musketieru tēlos un uzņemt kādu bildīti par piemiņu.

Nākamajā ekskursijā mūs pārsteidza interesantā un aizrautīgā skolēnu programma "pogaļas ceļš", kuras laikā mēs iepazinām tuvāk linus, nodegustējām svaigi spiestu linsēklu eļļu, iepazinām senos instrumentus, kā arī izgatavojam savu grāmatzīmi no lina striķa un pat vērpām pīpīti no lina, lai rezultātā iegūtu glītu un izturīgu rotu. Fantastiski skaista ekskursija!

Pēc šīs meistarklases devāmies uz Preiļu novadpētniecības muzeju, kur varēja aplūkot senlietas, tādas kā Lāčplēša ordeni, ebreju mantas, graudu dzirnas un pat baudīt kinorežisora Streiča izstādi.

Nākamajā dienā devāmies apskatīt Aglonas maizes muzeju, kara muzeju un pasta muzeju. Aglonas maizes muzejā mūs sagaidīja īsta latgaliešu saimniece, kas runāja latgaliešu valodā, iekustināja bērnus dejā, sasmīdināja pieaugušos.

Tālāk uz kara muzeju, kas bija viens no iemīļotākajiem muzejiem mūsu bērniem. Bija manāma kņada ap padomju laika motociklu, ieročiem, binokli un apģērbu, kuru ikviens varēja uzlaikot un iejusties karavīra tēlā.

Visbeidzot, Pasta muzejs bija tā vieta, kur katrs no mums varēja aptaustīt ekspozīciju. Cik fantastiski skatīties uz bērniem, kā viņi iejūtas pastnieka vai pasta darbinieka tēlā un rotaļājas ar senajiem fotoaparātiem, raksta uz rakstāmmašīnas vai brauc ar seno motociklu! Tikmēr gide izglītoja mūs ar savu stāstījumu par pastnieku dzīvi tad un tagad, pirmajām vēstulēm un zīmītēm.

Kā vienu no izcilākajām ekskursijām jāpiemin Skrošu rūpnīca, kurā ekskursijas vadīja zinošā mājmācību mamma Lelde Ozoliņa. Mēs iepazinām iekārtas, kurās tiek ražotas patronas ieročiem, puiši un meitenes varēja iemēģināt savu veiksmi šaušanā ar pneimatisko ieroci.

Pēc tam lieli un mazi varēja izbaudīt Rotko Mākslas centrā burvību un gida enerģisko, aizraujošo stāstījumu, kas tik tiešām paliks atmiņās.

Pa vidu tam visam bija daudzas peldes, supošana un braukšana ar katamarāniem, jo laiciņš bija tveicīgs un tādām aktivitātēm pateicīgs. Vakarā devāmies uz kempinga vietu, kur kopīgi pļāpājām un atpūtāmies, kamēr bērni čaloja apkārt un rotaļājās.

Kopumā pasākums bija pasākumiem un aktivitātēm bagāts un adrenalīna pilns!