pirmdiena, 2024. gada 3. jūnijs

Vasaras sākuma pikniks I. Ziedoņa muzejā

Svētki padara ikdienu priecīgāku, tāpēc mēs, vecāki, vēlamies gan saviem bērniem, gan sev rīkot dažādus svētkus. Un kāpēc gan ne vasaras sākumā?

Mājmācībniekiem bieži vien mācības nebeidzas maija pēdējā dienā, bet turpinās arī vasarā, jo mājmācība ir dzīves veids, kad kopā ar bērniem pētām, ieklausāmies un izzinām pasauli. Kaut gan Vasaras skola noteikti atšķiras no pārējo gadalaiku skolas, jo ir vairāk laika būt dabā, daudzas ārpusskolas pulciņu nodarbības nenotiek, kā rezultātā atliek vairāk laika sadraudzībai, spēlēm un rotaļām.

Tādēļ pēdējā mācību gada dienā tikāmies Imanta Ziedoņa muzejā, lai mazliet iepazītu vienu no labākajiem latviešu dzejniekiem, kā arī kopā draudzētos un nosvinētu vasaras sākumu.

Muzejā mums bija iespēja iepazīt Ziedoņa vasaras māju, kopā ar Suni Funi meklēšanas spēlē apskraidīt teritoriju.

Uzzinājām dažādus interesantus notikumus no I. Ziedoņa dzīves. Spilgtākais no tiem - kā viņš jaunībā vētrā ir devies jūrā pēc laivas. Bijām pārsteigti uzzinot, cik liela mīlestība vienoja Imantu ar savu sievu Ausmu. Viņš pat māju būvēja tā, lai no tās guļamistabas loga varētu redzēt lielā un mazā Lāča zvaigznājus. Viņa sieva Ausma, lai netraucētu dzejnieku viņa darbā, mēdza kāpt ārā pa virtuves logu nevis iet pa trepēm.

Visspilgtāk bērniem noteikti paliks atmiņā muzeja darbinieku iniciatīva ar mākslīgā intelekta palīdzību izveidot I. Ziedoņa balsi, lai stāstītu par piemājas dārzu, jo viņš vienmēr ir gribējis būt dārznieks, bet savas veselības dēļ  šo savu sapni nevarēja realizēt.

Muzeja apmeklējumu noslēdzām ar gājienu līdz Lojas upītei ar aizsietām acīm, lai pilnvērtīgāk varētu sajust un ieklausīties dabā. Pie Lojas upītes mūs sagaidīja siltās vasaras lietus gāzes.

Mēs, mammas, viennozīmīgi novērtējām - nav brīnums, ka Ziedonim izdevies radīt tik daudz skaistu dzeju, jo vasaras piemājas pastaigu taka bija ļoti iedvesmojoša.

Paldies visiem, kuri palīdz saglabāt šo I. Ziedoņa sajūtu viņa vasaras mājās!

Noslēgumā bērni pavadīja laiku rotaļās, spēlēs un sadraudzībā, bet mammas tikmēr mierīgi varēja pačalot par dažādām tēmām.

Paldies visiem par sadraudzību un iespēju būt kopā vienotā mājmācību kopienā mācībās, svētkos un dzīves dzīvošanā.

Tiekamies arī citos pasākumos!