sestdiena, 2023. gada 8. jūlijs

Atskats uz "Dabas dienasgrāmatas" nodarbību

Pirms dažām dienām vairākas Ģimeņu skolu apvienības ģimenes izmantoja izdevību kopīgi doties uz LU Botānisko dārzu Rīgā, lai ne tikai apskatītu un izpētītu šeit sastopamo floru un “Tauriņu mājas” iemītniekus, bet arī lai nodotos kopīgai “nature journaling” (“dabas dienasgrāmatas”) nodarbībai.

Ievadā arhitekte un mājmācības mamma Evija Vizule iepazīstināja ar vairākiem grafisko dienasgrāmatu veidiem, lai iedvesmotu nodarbības dalībniekus būt autentiskiem pret sevi un neaprobežoties tikai ar botāniskām skicēm, bet gan lai katrs var izvēlēties savai ikdienai un interesēm piemērotāko dienasgrāmatas veidu. Talkā nāca vēsturiski piemēri no pasaules slavenībām, kas arī veidojušas savas dienasgrāmatas – pazīstamākās no tām ir Leondardo da Vinči dienasgrāmatas, kur dabas, mehānikas, ģeometrisko proporciju un anatomiskās skices viņš papildināja arī ar savām ideju skicēm, kas vēlāk ieguva filigrānāku detalizāciju, lai kalpotu par pamatrasējumiem viņa izgudrojumu prototipiem. No māksliniekiem tika pieminēta arī Frīdas Kahlo mākslas un pierakstu piesātinātā dienasgrāmata, kurā atspoguļoti gan viņas mākslinieciskie meklējumi formu, līniju un toņu kompozīcijās, gan savas identitātes meklējumi un emocionālās pasaules apraksti. Tika minētas vēl citas dienasgrāmatas, kas ieguvušas atpazīstamību pasaulē ar savu inovāciju vai unikālo skatījumu – Annas Frankas, Marijas Kirī, Čārlza Darvina, u.c.

Tā kā dienasgrāmatas būtība ir attēlot tās rakstītāja/zīmētāja novērojumus, tad nodarbības mērķis bija, apskatot šos daudzveidīgos vēsturiskos piemērus, rast iedvesmu katram “savas” autentiskās dienasgrāmatas veidošanai, pamatojoties uz šobrīd katram dzīvē aktuālo. Secinājām, ka, izmantojot Botāniskā dārza resursus, varam izšķirt vairākus grafisko dienasgrāmatu veidus:

  1. Botāniskās skices ar enciklopēdiskām piezīmēm;
    • Skicējamie objekti tiek meklēti pēc noteiktas grupas (piem., vasaras ziedi, koku lapas u.c.)
    • Skicējamie objekti tiek meklēti pēc šā brīža izjūtām un iedvesmas.
  2. Vides novērojumi un ainavu skices:
    • Mākslinieciski zinātniskās – tiek pētītas objektu (augu, ēku, labiekārtojuma elementu, cilvēku) formas, toņi, to savstarpējā kompozīcija.
    • Mākslinieciski poētiskās – tiek zīmēts/gleznots brīvs formāts, papildinot ar saviem pierakstiem, dzejas rindām u.tml.
    • Labiekārtojuma skices – tiek pētīti celiņu segumi, augu savstarpējais izvietojums.
    • Vides kartēšana – ar soļiem vai mērrīkiem tiek uzmērīts konkrēts vides apgabals, lai veidotu, piemēram, plānu vai karti.
  3. Ideju skices un pieraksti – neizsīkstoša dienasgrāmatas daļa un kvalitatīvu novērojumu augstākais sasniegums – iedvesmot autoru uz jaunām idejām un orģināliem risinājumiem.

Paldies Evijai par lielisko nodarbību!

Lai katram izdodas atrast savu unikālo dienasgrāmatas veidu!

Uzklikšķini uz bildes, lai redzētu vairāk.