otrdiena, 2024. gada 2. aprīlis

Mājmācības ikdiena - Evija piešķiļ dzirksti

Publicējam jaunu rakstu no jau ierastās rakstu sērijas par mājmācības ģimeņu pieredzi. Šoreiz ar mums dalās Evija - par to, kā viņas ģimenē tiek piešķilta dzirksts mīlestībai pret mācīšanos.

Mūsu ģimenē, kur audzinām četrus bērnus mājmācībā, vienas no lielākajām bailēm ir nonākt mācīšanās rutīnā, kur tiek darīts "sakostiem zobiem" un "darīšanas pēc", jo kādam ir jāatskaitās. Īsajā pieredzē ar tālmācību diemžēl ļoti ātri zaudējām mācīšanās prieku, tādēļ ātri pārgājām uz mājmācību, jo mācīšanās prieka dzirksts piešķilšana un uzturēšana ir mūsu ģimenes prioritāte.

Apkopoju 7 veidus, kā mēs ikdienā ar bērniem iededzinām mācīšanās prieka dzirksti - un no šiem veidiem tieši "ziņkārības kultūra", manuprāt, ir svarīgākā sastāvdaļa, kas īstenībā veido mūsu ģimenes identitāti. Ja vecāki ir dabiski zinātkāri, rotaļīgi, atvērti, paši mācās un attīstās, un dara lietas, par ko viņiem ir mirdzums acīs, tas dabiski tiek nodots nākamajai paaudzei.

1. Intriģējoša vide

Izveidojiet īpašas pētniecības zonas ar skaistiem plakātiem, dabas priekšmetiem un pieejamiem Montessori materiāliem, radot aicinošu vidi, kas veicina zinātkāri un iesaistīšanos.

2. Daudzveidīgas aktivitātes

Iekļaujiet praktiskus projektus un eksperimentus savā mācību programmā, izmantojot vizuāli pievilcīgus materiālus, lai rosinātu interesi un padarītu mācīšanos jautru.

3. Radošā brīvība

Veiciniet radošumu, izmantojot ikdienā mākslu un dizainu. Gaumīgi materiāli, grāmatas un mākslas darbi attīsta gaumi un iedvesmo radoši darboties un aizrauties ar apgūstamo vielu, to padziļināti izpētot.

4. Dabas ietekme

Dodieties brīvā dabā! Izmantojiet izglītojošos materiālus - plakātus, attīstības ciklus, darba lapas, - lai pētītu dabu, iemūžinātu savus novērojumus un pārvēršot pastaigas dabā aizraujošos mācību piedzīvojumos.

5. Zinātkāres kultūra

Veiciniet zinātkāres kultūru Jūsu ģimenē, arī paši neatlaidīgi meklējot atbildes uz jautājumiem, rādot piemēru, kā visu mūžu saglabāt zinātkāres dzirksti un atvērtību nezināmajam. Mans mērķis ir radīt izglītojošos materiālus, kas ļaus šo kultūru baudīt visai ģimenei kopā, neatkarīgi no vecuma un zināšanu
krājuma.

6. Mācīšanās caur rotaļām

Esiet atvērti radošai pieejai, izmantojot mācību materiālu krājumus - ieklausieties savā bērnā un ļaujieties rotaļīgām aktivitātēm, kas ienesīs vieglumu gan Jūsu attiecībās, gan arī pieejā pret mācībām.

7. Daudzveidīgi materiāli

Dažādojiet mācību pieredzi ar kopīgu zīmēšanu, darbošanos ar interaktīviem materiāliem, “dzīvo grāmatu” lasīšanu kopā un dalīšanos ar izlasīto, darba lapu pildīšanu un “dabas dārgumu” lasīšanu un saglabāšanu īpašos albumos.