ceturtdiena, 2023. gada 3. augusts

Atskats uz Iedvesmas semināru vecākiem

Prātā nāk lielisks citāts no kādas mājmācības mammas bloga: "Tev tas nav jādara vienai"!

Jā, ikdiena mums katrai paiet mājās ar saviem bērniem, bet mēs esam viena otrai, lai cita citu iedvesmotu, dalītos pieredzē un reizēm arī atgādinātu kādu piemirstu stiprinājuma vārdu.

Jūlija vidū tikāmies Iedvesmas seminārā, kur mammas dalījās ar savu pieredzi, rādīja ikdienas piemērus un stāstīja, kā aizvadītajā mācību gadā mācījušās kopā ar saviem bērniem kādā interesantā un aizraujošā veidā. Šis seminārs bija noderīgs gan mammām, kuras tikai tagad uzsāk mājmācību, gan arī tām, kuras jau to dara ilgāku laiku. Jo katra no mums ir ar vēlmi meklēt un atrast veidus, kā labāk izdzīvot mājmācību kopā ar bērniem.

Guna, iedvesmojoties no Robertson Bruce, bija sagatavojusi lielisku prezentāciju par to, kas vispār ir mācīšanās. Tāpat viņa arī padalījās ar dažādām matemātikas spēlēm, kuras noder 1.-3. klases vecumposmam un palīdz atcerēties visas matemātiskās darbības – saskaitīšanu, atņemšanu, reizināšanu, dalīšanu. Kā arī bija iespēja dzirdēt fantastisku stāstu par Lietvārdu ģimeni un viņu dēliem – īpašības vārdu un skaitļa vārdu. Tam iedvesma smelta no autora M. Dorera, kurš ir daudzu Marijas Montessori stāstu papildinātājs.

Dārta dalījās ar savu pieredzi, kā kopā ar meitiņu tika apgūti burti, atbildēts uz neskaitāmajiem bērnu jautājumiem un kādas ir bijušas noderīgākās grāmatas viņu mājās.

Lita stāstīja par bezgalības ielu, kur bērni tiek iepazīstināti ar lielajiem skaitļiem un aizraujošā stāsta veidā apgūst lietas, kuras bērnus patiesi interesē. Tās noteikti vēl nav skolas programmā šajā vecumposmā, taču tāpēc jau mēs arī mācām bērnus mājās, lai sekotu līdzi tieši viņu interesēm, nevis programmai.

Lelde mums ļāva ielūkoties savā mājmācības ikdienā ar stāstiem, kā sagatavot bērnu skolai pēc Valdorfa pedagoģijas. Atgādināja arī par tik būtisku lietu, kā mājskološanas ikdienā neaizmirst rūpēties katrai par sevi pašu.

Elīna dalījās savā pieredzē, kā plašāk mācīties vienu no 5. klases dabaszinību tēmām - ekosistēmas, un to, kā gada laikā iziet cauri visiem biomiem. Izskanēja arī dažādas idejas par matemātikas stāstiem un fantastiskajām grāmatām - Sir cumference. Tāpat Elīna arī dalījās pieredzē par mācību materiālu, ko izmanto daudzas mājmācības ģimenes ASV. Šajās grāmatās ir lieliski strukturēti materiāli, kur ir gan bērnam saistoši pasniegta teorija, gan dažādi eksperimenti: https://www.apologia.com/shop/?swoof=1&pa_topic-series=chemistry-and-physics

Paldies visām mammām, kas piedalījās Iedvesmas seminārā un ceram, ka arī turpmāk izdosies klātienē vai neklātienē šādi tikties. Ja jūti, ka arī Tu būtu gatava ko tādu noorganizēt vai piedalīties šādā pasākumā, ziņo mums! Tikai kopā mes varam sasniegt vairāk!