piektdiena, 2020. gada 20. marts

Mājmācības ikdiena - stāsta Kristīne

Turpinām rakstu sēriju par mājmācības vecāku pieredzi.

Ar savu mājmācības ikdienu dalās Kristīne:

Mūsu ģimenē aug trīs pirmsskolas vecuma bērni – gandrīz sešgadnieks, trīsgadniece un mazais brālītis – 11 mēnešu vecs. Lielāko daļu dzīvei nepieciešamo prasmju un zināšanu, un to pielietošanu bērni apgūst ģimenē. Ikdienā mums ir noteikts ritms sadzīvei un mācībām, kas, protams, pamainās atkarībā no tā, vai bērniem ir papildus interešu izglītība – pulciņi, sporta nodarbības, dejošana.

Tā kā tik mazi bērni lielāko daļu laika grib pavadīt kopā ar mammu vai arī – kad tiek atstāti vieni paši, dzīvoklī rodas vai nu nekontrolējams haoss vai arī bērnistabā dzirdama raudāšana, – tad daudz “mācību” mums notiek dabiskā veidā, dzīvē, tai skaitā, savstarpēji sarunājoties, bērniem uzdodot daudz jautājumu, praktiski risinot lietas reālās dzīves situācijās.

Divas, trīs reizes nedēļā bērni kopā ar mani mācās angļu valodu un krievu valodu, izmantojot “Rosetta Stone” datorprogrammu.

Tā kā esmu arī ģimenes “pavārs”, daudz laika pavadām virtuvē. To vidi arī citreiz izmantoju izglītībai.


Tā kā ģimenē aug zīdainītis, kurš dienā divas stundas guļ ratos, tad nesen iedomājos vecākajiem bērniem grāmatas lasīt priekšā svaigā gaisā.


Lai arī bērnu starpā, protams, rodas konflikti, ir patīkami novērot, ka mazā māsa dabiski “uzsūc” visas zināšanas no brāļa. Brālim arī patīk māsai skaidrot lietas, pamācīt. Kopā viņi abi mācās sadarbību, līdzcietību, laipnību. Nesen brālis uztaisīja māsai darba lapas – bija jāgriež, jāloka, jālīmē un jāpiekrāso.


Iedvesmojoties no lasītajām grāmatām un to varoņiem, to tēli citreiz “atdzīvojas” bērnu rotaļās. Šodien bērni gribēja braukt ciemos pie Mičo un Sebastianu no Solbijas. Citreiz ir ceļojums uz Ameriku, un izzināšanas nolūkā skatāmies arī karti.