Pavāru meistarklases

2021.gadā 1.oktobrī aicinam mazās un lielās darbīgās rociņas pievienoties piektdienas mazo pavāru meistarklasei, kuru vadīs 5. klases skolniece Estere. Gatavosim "Sivēna kokosriekstu lodītes".
Tām vajadzēs:
100 g sviesta (lūdzu 15 min. pirms gatavošanas izņemt no ledusskapja)
90 g miltu
50 g kokosriekstu skaidiņas
75 g pūdercukura
2 ēdamkarotes kakao pulvera
1 ēdamkarote ūdens
Rīki:
1 bļodu, 1 ēdamkaroti, lielu šķīvi. 

...
2021.gadā 17.septembrī cepsim iepriekšējā reizē izslavēto Vecmāmiņas Pleznītes šokolādes pīrāgu.
Ja kāds vēlas pievienoties, tad vajadzēs:
150g miltu
2 tējkarotes cepamā pulvera
250g cukura
1 tējkarote vaniļas cukura
2 ēdamkarotes kakao
2-3 ēdamkarotes pūdercukura (var iztikt, ja nav)
150g sviesta
3 vidēja lieluma olas
100ml siltas kafijas
2 karotes rīvmaizes (var iztikt, ja nav).
Vajadzīgs būs sietiņš, bļoda, putotājs (mikseris vai rokas), svariņi, mērtrauks, tortes veidne, katliņš. Tortes veidnes vietā var izmantot keksiņu formiņas, tad sanāks šokolādes keksiņi.

...
2021.gadā 10.septembrī plkst.17.00 Skuju ģimene būs tiešsaistē ar apsietu priekšautu.
Gatavosim Riekstu plācenīšus (cepumus).
Vajadzēs:
- 2 olas
- 85g cukura
- 60g miltu
- 50g lazdu riekstu

Vēl vajadzēs bļodu, svarus, putotāju, nazi, karoti, virtuves dēlīti, tējkarotes, cepampapīru un lāpstiņu (ar ko noņemt gatavos), cepeškrāsni, cepeškrāsns pannu un ieteicams arī resti.

Recepte apmeram 30 plācenīšiem, lielai ģimenei vajadzēs dubultot sastāvdaļas.
...

Aicinām gardēžus uz meistarklasi 11.jūnijā plkst. 17.00.
Artūrs un Anna Jūs ielūdz uz krāsaino rullīšu meisterklasi. Artūra izvēlēta recepte. Būvēsim gardumgardu ēdienu no katram sev mīļākajām sastāvdaļām. Tādējādi iespējams sagatavot gan vegano, gan veģitaro versiju, atbilstoši ģimenes uztura kultūrai.

No virtuves darbarīkiem būs nepieciešams:
Dēlītis, nazis, karote, bļodiņa vai šķīvis, kur salikt sagrieztās sastāvdaļas. Kā arī vaska drāniņa vai pārtikas plēve, kur ietīt gatavo rullīti un ielikt ledusskapī.
Sastāvdaļas: (sāļajam)
LAVAŠS (var aizstāt arī ar tortiliju vai pankūku)
Krēmsiers (lielajam lavašam ~300-400g), var aizstāt ar gvakomoli vai humusu.
2 gb tomāti,
2 gb gurķi vai puse lielā,
1 paprika
Nedaudz salātlapas
Dilles
(Garšvielas pēc sajūtas)
Un pēc sirds patikas likt klāt, kukurūzu, avokado vai ko citu.
Ja vēlme šo gatavot, kā pusdienu vakariņu ēdienu var pievienot klāt proteīnu. (Gatavas pupiņas/ lasi/tunci vai bekonu)
Sastāvdaļas: (saldajam rullītim)
LAVAŠS (var aizstāt arī ar tortiliju vai pankūku)
Krēmsiers (lielajam lavašam ~300-400g), var aizstāt ar grieķu jogurtu vai augļu/ogu biezeni.
2/3 Vidēji gatavi banāni
200-300g Odziņas pēc garšas un iespējas. Mēs izmantosim zemenes un mellenes.
Dekorēšanai odziņas/medus vai šokolādes sīrups/ievārījums. Pēc sirds patikas.
Pagatavošana:
Nomazgājam visas sastāvdaļas, lai nožūst kamēr daram citus darbus.
Sagatavojam darba vietu - noliekam dēlīti un nazi, bļodiņu vai šķīvīti.
Sagriežam dārzeņus garās strēmelītēs. Tomātus plānās šķēlītēs.
Uz tīras virsmas izklājas lavašu, visā garumā izklājam ar krēmsieru. Apmēram 5 cm no malas sākam likt dārzeņus taisnā, plānā līnijā. Pāri uzberam dillītes un citus zaļumiņus. Ja nepieciešams atkārtojam.
Ja pabeigts, tad sākam lēnām rullēt. Kad sarulēts, tad ietin plēvē vai vaska drāniņā un ieliek vēsumā uz ~30min.
Pa to laiku gatavosim saldo rullīti.
Noskalojam dēlīti, lai būtu gatavi sagriezt saldās sastāvdaļas.
Sagriežam banānu, zemenes.
Lavašu izklāj ar krēmsieru, liek plānā līnijā banānu un odziņas. Cieši sarullē un uz ~30 min liek vēsumā.
Ja vēlas var apbrūnināt nelielā eļļas vai gī svieta daudzumā.
Palūdzam mammai pašus skaistākos šķīvīšus.
Un dekorē ar ko sirds vēlas. 
Lai skaista vasara!

...

Piektdien (28.05.2021.) plkst. 17.00 acinām visus biezpiensaldo mīļus uz veselīgo biezpiena sieriņu gatavošanas meistarklasi. Meistarklasi vadīs Henrijs Auzarējs - Auzers, mammai piepalīdzot.
Kas vajadzīgs:
200 g biezpiena;
50 g dateļu- ja ir cietas, vajag izmērcēt iepriekš, mēs gatavosim no Rimi juicy datelēm, tās nav jāmērcē.
50 g kokosriekstu skaidiņu;
200 g tumšās šokolādes, 80% kakao
rozīnes, rieksti pēc vēlmēm.

Darbarīki:
Katliņš, kur kausēt šokolādi
Kēksiņa formas, kurās likt (var iztikt veidojot kubiciņus ar rokām)
Blenderis, lai var sablenderēt dateles.
Konditorijas otiņa vai lāpstiņa,

Ūdens peldē izkausē šokolādi. Ar konditorijas otiņu vai lāpstiņu iesmērē keksa formiņas pamatni un malas, lai ir biezākā kārtā. Liec saldētavā lai sacietē uz 20 min. (ja nav keksa formiņas šo izlaižam, smērēs ar šokolādi jau gatavus izveidotus kubiņus).

Dateles izmērcē un sablenderē līdz viendabīgai masai. Samīca kopā ar biezpienu un koksriekstu skaidiņām. Ja ir vēlēšanās, var pievienot sīki sasmalcinātus riekstu gabaliņus vai rozīnes.

Varianti

1)Ja ir keksa formiņa

Izņem keksa formiņas no saldētavas un formiņas piepilda ar biezpiena masu, pārlej ar šokolādi un uz 30 min ieliec saldētavā, lai sastings, bet nesacietē.

2)Ja nav keksa formiņas

No iegūtās masas veido nelielus taisnstūrīšus. Liek saldētavā uz apmēram 30 minūtēm. Pēc tam glazē ar izkausētu tumšo šokolādi.

Pēc tam jau atlicis tikai pats patīkamākais biezpiena sieriņu ēšana.

...

Piektdienas (21.05.2021. plkst.17:00) meistarklasi vadīs 3. klases skolniece Regīna Linde.

Kas vajadzīgs:
Ķeģelītis rupjmaizes,
viena galviņa ķiploku (apm. 50 g),
1 paciņa majonēzes.

Darbarīki:
Paliels kastrolis,
karote,
Ķiploku spiede,
nazis maizes griešanai,
cepešpanna, un LABS NOSKAŅOJUMS!  
 
...
Piektdienas (30.04.2021. plkst.17:00) gardēžu meistarklases vadību atkal uzņemas jaunā paaudze! Šoreiz apgūsim "Blondīnes groziņos" 4.-klasnieces Esteres Lindes vadībā. Visu nepieciešamo vēl var paspēt sagādāt.
Šai receptei vajadzēs:
1 burciņu Iebiezinātā piena.
1 paciņu mīksta sviesta(vēlams pirms pieslēgšanās izkausēt).
2 paciņas Selgas cepumi. 
Mazās papīra keksa formiņas.
 
...
23.04.2021. plkst. 17:00
Pašgatavota brokastu granolu (jeb muslis), jogurta parfē un Ādama Šnē firmas ēdienu - Japāņu salāti gatavos Šnē ģimene:
"Piektdien gribam padalīties ar mūsu ģimenē iecienīto brokastu granolas.Šo musli mēs izmantojam arī ātrajā, bet vienkāršajā desertā ar dikti smalku nosaukumu: jogurta parfē. Kamēr cepeškrāsnī apcepsim musli, Ādams ļoti grib visiem pastāstīt par savu personīgo pavārmākslas atklājumu: Japāņu salātiem. Nezinu, kāpēc šie salāti tika nokristīti tieši tā, laikam no "Garšu mednieku" raidījuma par Japānu. Visi ēdieni ir ātri un vienkārši.
Brokastu granolai nepieciešamais:
400 g auzu pārslas (mēs ņemam pilngraudu)
140 g mandeles (sasmalcinātas)
1 tējk. kanēlis
1/2 tējk. sāls
2 tējk.vaniļas ekstraksts vai cukurs
5 ēd.k. kokosriekstu eļļa
5 ēd.k. kļavu sīrups
4 ēd.k. medus
"Japāņu salātiem" nepieciešams:
Mocarellas bumbiņas (mazās) 2 paciņas
ķiršu tomāti 1-2 kastītes
svaigs vai kaltēts baziliks
olīveļļa
balzamiko
Jogurta parfē nepieciešams:
brokastu granola
baltais jogurts (vēlams kādu, kas ir krēmīgs, nevis želejveida, piem. "Baltais EKO")
svaigas ogas
No darbarīkiem noderēs: liela bļoda mušļa jaukšanai, katliņš kokosriekstu eļļas un medus kausēšanai, blenderis vai āmurs
mandeļu smalcināšanai (noderēs arī mušļa blendēšanai), cepeškrāsns un cepampanna, cepamais papīrs, deserta bļodiņas vai trauciņi.
...
09.04.2021.,Ceļļmilleru ģimene aicina iepazīt meksikāņu virtuvi:

"Mēs esam lieli meksikāņu ēdienu cienītāji un nolēmām padalīties ar šo recepti, kas pamatā sastāv no tortiljas un "tagad iztīrīsim ledusskapi". Obligātās sastāvdaļas ir tikai pupas, jebko no visa pārējā var nelikt nemaz vai aizstāt ar kaut ko citu. Ar slīpsvītru atdalītie produkti ir tie, no kuriem jāņem tas, kurš ir pa rokai. Burrito tortiljas rēķina uz ģimenes locekļu skaitu. Līdz skolas vecumam var tādu apēst vienu, no skolas vecuma - 2.
Vajadzīgie produkti 5 cilvēku ģimenei:
Jebkuras tortiljas (nopērkas gatavas iepakojumos pa 8 Tex-mex un Āzijas ēdienu stendā), var pirkt arī lavašu ,bet tas būs jāgriež gabalos.

500 g maltas gaļas (mēs lietojam liellopu), var aizstāt arī ar gaļas konservu bundžām
Konservētas pupiņas tomātu mērcē (vislabāk, kādas no mazajām) 1 bundža
Siers, kas kūst un garšo ap 200g
1 paprika
1 tomāts
1 saldais sīpols
1 bundža konservētas kukurūzas
1 ledussalāts/Ķīnas kāposts/ jebkurš lapu kāposts
Čili pipari
Izklausās sarežģīti, bet redzēsiet, ka tas ir vieglāk par vieglu!
...
 
Al Akhali ģimene aicina uztaisīt mājās snikerus. Tos varēs arī sasaldēt. Tiksimies šo  piektdien, 26.03.2021., plkst.17:00.
Sastāvdaļas:
Dateles - 200 g
Zemesrieksti (sālīti) -  200 g
Ūdens - dažas ēdamkarotes
Var ņemt arī vairāk, ja garšo šādi gardumi un ģimene ir liela.


Glazūra/Šokolāde
Vegan-variants
Kokosriekstu eļļa ap 4 ēdamkarotēm
Saldinātājs dažas ēd.karotes
Kakao pulveris dažas ēd.karotes
2. variants 
Šokolādes plāksne
3.variants
Sviests 150 g
Kakao pulveris dažas ēdamkarotes
Saldinātājs dažas ēdamkarotes

Blenderis (mums ir kausa blenderis), trauks, vēlams, lai ir taisnstūrveida forma ar augstumu ap 5 cm, karote vai dakša, katls, lai pagatavotu šokolādi, nazis.
 
 
...

19.03.2021. gatavosim gardos un veselīgos našķus!
Jums būs nepieciešams:
1. dažāda veida sēklas - saulespuķu sēklas, sezama sēklas, linsēklas, ķirbju sēklas, var pielikt klāt arī ātri auzu pārslas, kādu riekstiņu un dzērvenes, rozīnes. Respektīvi - to, kas jums ir mājās, to droši varam te izmantot.
2. medus
3. aptuveni 2 tējkarotes cukura
4. aptuveni 15g sviests (bet var arī iztikt bez)
5. cepamais papīrs
6. panna
7. nazis
8. koka lāpstiņa (ar ko apmaisīt sastāvdaļas uz pannas)
 
 ...
Mājmācības skolniece Estere šo piektdien (12.03.2021.) gatavos lavašu.
Šim ēdienam vajadzēs šādas sastāvdaļas:


1) 1 lavaša maizi (tādu ko var sarullēt)

2) 200 g. kausēto sieru
3) 300 g. krabju nūjiņas


4) 1 t. laba noskaņojuma (bez tā aizliegts piedalīties).

 ...

Šonedēļ mūs gaida veselas 2 pavāru meistarklases: viena ceturtdien, 11.03.2021., plkst. 17:00, otra būs piektdien, 12.03.2021., plkst.17:00.

Ceturtdien virtuvē aicina izveicīgā superkulināre Agnese Tilinde:
"Viss sākās pirms 2 gadiem,kad dēliņam uz 5 gadu jubileju nopirku ciparu kūku un sapratu, ka tās kūciņas pagatavošanā nekas sarežģīts nevarētu būt. Tā mēs šo brīnumu cepam 2 gadus. Kūciņas pagatavošanai ir nepieciešamas 2h. Līdz ceturtdienai ir jāizgriež no kartona cipars vai burts,ko liksim uz izrullētas mīklas! Man ir plastmasas trafareti un es taisīšu ciparu 2.


Sastāvdaļas:
40g medus
1 ola
80g cukurs
50g sviests
šķipsniņa sāls
1/2 tējk. soda
200g milti (kviešu)
Virsū:
200g saldais krējums
200 g krēmsiers (esmu izmantojusi gan philadelphia,gan Mascarpone,gan citus)
60g pūdercukurs
Dekoram-ko vien sirds kāro (es lieku svaigas ogas, toffefee, makarūnus, bezē cepumus un dražejas).
Es ieteiktu pirkt 2reizes vairāk iepriekš minētās sastāvdaļas,jo,ja Jūsu burts būs pannas garumā, Jums visas sastāvdaļas būs vajadzīgas 2reizes vairāk. Pamatnes masa nedaudz paliks pāri,bet no tās var pagatavot skaistu sirdi un tai virsū uzlikt svaigas ogas. Kūka būs jàliek ledusskapī,lai uz nakti iesūcas!
Es neesmu taisījusi kūku no citiem miltiem,tādēļ nemācēšu teikt,vai var kviešu miltus aizstāt!
Papildus tam būs nepieciešams cepampapīrs un konditorejas maisiņš ar uzgali, mikseris, bļoda, vid.liels katls. Ja nav konditorejas maisiņš,tad var masu smērēt pamatnei virsū ar nazīti."

...

05.02.2021. Emīlija ar mammu taisīs mammu bērnības našķi- šokolādes desu.

Vajadzēs sastāvdaļas:
2 paciņas cepumu (mēs lietojam Selgas klasiskos)
150 g sviesta
glāze cukura
1/2 glāzes kakao
2 olas
150 g marmelādes
sauja žāvētu augļu un riekstu, mazo marshmallows vai ko citu, ko kārojas likt klāt.
Vajadzēs rīkus: dažas bļodas, katlu, lielo koka (vai citu) karoti, putojamo slotiņu (vai dakšu), dēlīti, nazi, folliju vai pārtikas plēvi un palielāku dēlīti (uz kā uzlikt gatavo, kamēr liek vēsumā). 

Atgādinājumam- šis gardums ir vismaz 3h jātur ledusskapī pēc pagatavošanas, Droši vien būtu labi informēt mazos dalībniekus, ka tie ēdamprieki būs vēlāk.

...

 
...
Tiekamies piektdien 19.02.2021. plkst. 17.00. 
Vai esi kādreiz gribējis uzcept kādu gardu bulciņu,ko bērnībā esi ēdis gardu muti? Tad nāc uz Vecrīgas meistarklasi un pievienojies Agneses Tilindes ģimenei un mazai šefpavāru komandai!

Kas  ir vajadzīgs?

150gr. kviešu miltu,
250ml ūdens,
4 olas,
šķipsniņa sāls,
1ēd.k. cukurs un
100gr. sviests.

Pildījumam:
500gr. biezpiens un
400ml saldais krējums,
vaniļas cukurs vai vaniļas esence.
Pūdercukurs pārkaisīšanai.

No masas sanàks 3 pannas. Lielākām ģimenēm noteikti būs par maz ar 3 pannām, bet šoreiz orientèjamies uz apjomu.
No aprīkojuma: noteikti cepeškrāsns, cepampapīrs,katls, 2lielas bļodas, 1gl. vai bļoda ar ūdeni. Pēc izvēles rokas mikseris un konditorijas maisiņš (var izlīdzēties bez,tad aizvietojam ar sietiņu un karoti).
Ļoti labs noskaņojums un liela mīlestība,lai kūciņas paceltos!
...
13. 02.2021. plkst. 10.00 uz pankūku rītu aicina Lāsma, Rēzija, Rauls un Jānis.
 
Nepieciešamās sastāvdaļas:
  • Augu piens (piemēram, rīsu, auzu, kokosriekstu)
  • Gatavi banāni
  • Griķu milti
  • Linsēklas
  • Sāls
  • Cepamais pulveris
  • Eļļa cepšanai
Noderēs rokas blenderis vai mikseris, bet var arī iztikt bez tiem.
Pankūkas var ēst kopā ar augļiem, ogām vai jebko citu, kas Jums garšo.
...
12.02.2021. meistarklasē baudīsim "Cīsiņus mīklā", kuru vadīs Līga,Elīza Luīze,Alise.
Sastavdaļas:
500 gr cīsiņi.
1-2 pakas kārtainā saldētā mīkla(pirms cepšanas atlaist mīklu),ja būs otrā paka varēsim uzcept vēl siera standziņas.
200 gr siers.
1ola+otiņa olas uzsmērēšanai.
Cepampapīrs.
Ķimenes.


 



...